AGRO RUBRIKY
- zpravodajství
- černý den
- rostlinná výroba
- živočišná výroba
- lesnictví
- myslivost
- vinařství
- koně, jezdectví
- včelařství
- zahrada
- další obory...
AgroSEZNAM
MAGAZÍN
AGRO GALERIE
ZÁBAVA
PRAKTICKÉ
AGROSEZNAM
OBSAH
16.2.2008 - Loňskou úrodu vinaři zpracovali, zbývá jen slámové víno.
Už pouze asi měsíc zbývá k poslednímu - slavnostnímu - lisování vybraných hroznů u některých vinařských zpracovatelů. A to se týká vína s přívlastkem - slámového. Toto jakostní víno je dovoleno vyrábět pouze z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu, nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně tří měsíců. Tím se odpaří část vody z bobulí a koncentruje se obsah extraktivních látek. Pro takovou výrobu se musí nechat hrozny dobře vyzrát a nesmějí být poškozené. Většinou se užívá hroznů bílých odrůd. Pro některé vinaře je to skoro obřad. Získaný vylisovaný mošt (podobně jako ledové z vylisovaných zmrzlých bobulí), má vysoký obsah cukru, musí mít cukernatost nejméně sedmadvacet stupňů normalizovaného moštoměru. Zpracování moštu s tak vysokým obsahem cukru vyžaduje odborný přístup a použití speciálních osmofilních kvasinek, které snesou vysoký tlak způsobený cukrem.
Výlisnost je cca 15–30 % - pro srovnání: průměrná výlisnost u klasického vína je70–75 %.
Například z deseti tun hroznů je nakonec asi jen dva tisíce litrů slámového vína. Proto je také plněno do lahví objemu 0,2 až 0,33 litru a vzhledem k malému množství získaného vína patří výsledek práce i k vyšší cenové nabídce, ve vinotékách zaplatíte za malou láhev i čtyři sta a více korun. I nejen proto se používá slámové víno pro mimořádné příležitosti, ale samozřejmě hlavně pro chuťové vlastnosti. Jsou to vína plná, bohatá a sametová s mimořádným buketem kandovaného ovoce, kde se snoubí medová sladkost s rafinovanou kyselinou.
Výroba slámového vína podléhá Zákonu o vinohradnictví a vinařství č.115/1995 Sb.a po úpravě Zákonu č.216/2000 Sb.
Slámová vína se vyrábějí také v Rakousku a ve Francii, kde ho nazývají též žlutým vínem a to dle barvy způsobené úmyslnou oxidací pod kožkotvornými kvasinkami během vyzrávání v sudech.

Poslední zprávy:
Reakce k článku:
Žádná reakce.
Vložit novou reakci:
Redakce serveru AgroSeznam.cz nenese odpovědnost za obsah příspěvků čtenářů.
Redakce si vyhrazuje právo mazat či zkracovat texty naplňující skutkovou podstatu trestného činu hanobení rasy, národa a přesvědčení, příspěvky obsahující vulgární výrazy a urážky a příspěvky dlouhé, jinak nevhodné či nevztahující se k tématu.
Loňskou úrodu vinaři zpracovali, zbývá jen slámové víno. - / vinařství /
Už pouze asi měsíc zbývá k poslednímu - slavnostnímu - lisování vybraných hroznů u některých vinařských zpracovatelů. A to ... Loňskou úrodu vinaři zpracovali, zbývá jen slámové víno. - / vinařství /Agro Novinky - zemědělské zpravodajství, rubriky, odkazy | Živočišná výroba | Rostlinná výroba | Ekologické zemědělství | informace Loňskou úrodu vinaři zpracovali, zbývá jen slámové víno. - / vinařství /
Copyright © 2007 - 2025 AgroSeznam s.r.o | created by web-evolution.cz |Kreslené vtipy | Čertův krb |