AgroSeznam.cz je nejnavštěvovanější web v České republice s inzercí použité a nové zemědělské techniky.
A |  A |  A
     

OBSAH

16.2.2008 - Loňskou úrodu vinaři zpracovali, zbývá jen slámové víno.

AGRO RUBRIKY -> vinařství

Loňskou úrodu vinaři zpracovali, zbývá jen slámové víno. - zvětšit fotografii

Už pouze asi měsíc zbývá  k poslednímu - slavnostnímu - lisování vybraných hroznů u některých vinařských zpracovatelů. A to se týká vína s přívlastkem - slámového. Toto jakostní víno je dovoleno vyrábět pouze z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu, nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně tří měsíců. Tím se odpaří část vody z bobulí a koncentruje se obsah extraktivních látek. Pro takovou výrobu se musí nechat hrozny dobře vyzrát a nesmějí být poškozené. Většinou se užívá hroznů bílých odrůd. Pro některé vinaře je to skoro obřad. Získaný vylisovaný mošt (podobně jako ledové z vylisovaných zmrzlých bobulí), má vysoký obsah cukru, musí mít cukernatost nejméně sedmadvacet stupňů normalizovaného moštoměru. Zpracování moštu s tak vysokým obsahem cukru vyžaduje odborný přístup a použití speciálních osmofilních kvasinek, které snesou vysoký tlak způsobený cukrem.
Výlisnost je cca 15–30 %  - pro srovnání: průměrná výlisnost u klasického vína je70–75 %.
Například z deseti tun hroznů je nakonec asi jen dva tisíce litrů slámového vína. Proto je také plněno do lahví objemu 0,2 až 0,33 litru a vzhledem k malému množství získaného vína patří výsledek práce i k vyšší cenové nabídce, ve vinotékách zaplatíte za malou láhev i čtyři sta a více korun. I nejen proto se používá slámové víno pro mimořádné příležitosti, ale samozřejmě hlavně pro chuťové vlastnosti. Jsou to vína plná, bohatá a sametová s mimořádným buketem kandovaného ovoce, kde se snoubí medová sladkost s rafinovanou kyselinou.
Výroba slámového vína podléhá Zákonu o vinohradnictví a vinařství č.115/1995 Sb.a po úpravě Zákonu č.216/2000 Sb.
Slámová vína se vyrábějí také v Rakousku a ve Francii, kde ho nazývají též žlutým vínem a to dle barvy způsobené úmyslnou oxidací pod kožkotvornými kvasinkami během vyzrávání v sudech.

Tisk
Autor: ich


Poslední zprávy:

Zpět


Reakce k článku:

Žádná reakce.

Vložit novou reakci:

Jméno:

Text:

Ochrana proti spamům - vlož telefonní číslo na hasiče:



Redakce serveru AgroSeznam.cz nenese odpovědnost za obsah příspěvků čtenářů.
Redakce si vyhrazuje právo mazat či zkracovat texty naplňující skutkovou podstatu trestného činu hanobení rasy, národa a přesvědčení,  příspěvky obsahující vulgární výrazy a urážky a příspěvky dlouhé, jinak nevhodné či nevztahující se k tématu.

Zpět

VYHLEDÁVÁNÍ:
Typ inzerátu:

Datum přidání:

Typ stroje:
Výrobce:

Země/kraj/okres:

Sekce:


Kategorie:


REKLAMA