AGRO RUBRIKY
- zpravodajství
- černý den
- rostlinná výroba
- živočišná výroba
- lesnictví
- myslivost
- vinařství
- koně, jezdectví
- včelařství
- zahrada
- další obory...
AgroSEZNAM
MAGAZÍN
AGRO GALERIE
ZÁBAVA
PRAKTICKÉ
AGROSEZNAM
OBSAH
5.3.2008 - Stoupajícímu zájmu o biovína pomůže změna legislativy
Příští rok by v Česku mohl výrazně vzrůst počet výrobců biovín, o něž je na evropském trhu stále větší zájem. Pěstitelé, kteří v minulých letech přešli na ekologicky šetrný systém integrované produkce, by díky změně legislativy mohli začít s výrobou biovína dříve než po pěti letech, aniž by jim hrozilo vrácení evropských dotací. Ministerstvo zemědělství přislíbilo, že ke změně zákona by mohlo dojít od příštího roku, řekl dnes ČTK tajemník Svazu integrované produkce vína a hroznů Tomáš Richter.
Integrovaná produkce je jakýmsi mezistupněm mezi konvenčním pěstováním vinné révy a bioprodukcí. Na rozdíl od biovýroby se v ní smí používat omezené množství chemických prostředků, které ale neobsahují zakázané látky. "Bez tohoto mezistupně je okamžitý přechod na bio výrobu bez chemické ochrany velmi obtížný. Pěstitelé se musejí napřed naučit, jak posílit obranyschopnost přirozenou cestou. Při postřiku se dá například použít výluh z přesliček nebo feniklový olej," řekl Richter.
Podle platných pravidel ale vinař nesmí změnit technologii pěstování po dobu následujících pěti let, jinak mu hrozí, že bude muset evropské dotace na integrovanou produkci vrátit. "Podle slibu ministerstva by bylo možné přejít na vyšší stupeň ekologicky šetrné výroby, tedy biohospodaření, i dříve. Podmínka pěti let brzdí rozvoj a modernizaci vinařských firem, které nemohou pružně reagovat na změny v poptávkách trhu," dodal Richter. I po přechodu do systému bio totiž trvá další tři roky, než vinař získá certifikát a smí bio původ vína zveřejnit na etiketě.
Integrovaná produkce i biohospodaření jsou náročnější než konvenční pěstování hroznů a výroba vína. Kromě vyšších nároků na práci na vinicích přináší také nižší produkci. Biovíno na druhou stranu neobsahuje žádná rezidua z chemických postřiků, jinak je ve všech parametrech srovnatelné s běžně vyrobeným vínem.
Z celkové rozlohy vinic v Čechách a na Moravě, která se pohybuje kolem 20.000 hektarů včetně nových a ještě neprodukčních výsadeb, se podle zásad integrované produkce hospodaří na 12.000 hektarech. Na zbytku se víno pěstuje konvenčním způsobem. Tříletým přechodným obdobím, po kterém se mohou láhve vína označit symbolem bio, prošlo na Moravě zatím kolem deseti vinařů, kteří hospodaří na 200 hektarech. Většina z nich navíc pouze pěstuje hrozny, vlastní víno začnou vyrábět až od příštího roku.

Poslední zprávy:
Reakce k článku:
Žádná reakce.
Vložit novou reakci:
Redakce serveru AgroSeznam.cz nenese odpovědnost za obsah příspěvků čtenářů.
Redakce si vyhrazuje právo mazat či zkracovat texty naplňující skutkovou podstatu trestného činu hanobení rasy, národa a přesvědčení, příspěvky obsahující vulgární výrazy a urážky a příspěvky dlouhé, jinak nevhodné či nevztahující se k tématu.
Stoupajícímu zájmu o biovína pomůže změna legislativy - / vinařství /
Příští rok by v Česku mohl výrazně vzrůst počet výrobců biovín, o něž je na evropském trhu stále větší zájem. Pěstitel ... Stoupajícímu zájmu o biovína pomůže změna legislativy - / vinařství /Agro Novinky - zemědělské zpravodajství, rubriky, odkazy | Živočišná výroba | Rostlinná výroba | Ekologické zemědělství | informace Stoupajícímu zájmu o biovína pomůže změna legislativy - / vinařství /
Copyright © 2007 - 2025 AgroSeznam s.r.o | created by web-evolution.cz |Kreslené vtipy | Čertův krb |