AgroSeznam.cz je nejnavštěvovanější web v České republice s inzercí použité a nové zemědělské techniky.
A |  A |  A
     

OBSAH

14.5.2008 - "Kuřecí válka" mezi EU a USA se nejspíš chýlí ke konci

AGRO RUBRIKY -> zpravodajství


Takzvaná "kuřecí válka", která již 11 let zuří mezi Evropskou unií a Spojenými státy se nejspíš chýlí ke konci. Evropská komise dnes totiž po schůzce se zástupci USA doporučila členským státům EU zrušit zákaz dovozu amerického kuřecího masa do Evropy, který unie vystavila již v roce 1997.

Pokud by se tak skutečně stalo, na stole evropských spotřebitelů by se znovu mohla objevit kuřata, která z nich zmizela kvůli obavám ze zdravotní závadnosti. Američtí producenti totiž kuřecí maso omývají ve slabé koncentraci chloru, aby tak zničili například bakterie salmonely. Tato praxe přitom není v Evropské unii povolena.

Přesto se postup EU začíná postupně měnit a názor na omývání v chloru již není tak odmítavý. Deník Financial Times například v pondělí uvedl, že naprosto stejnou praxi používají i někteří evropští producenti. Hovoří se především o francouzských chovatelích, kteří v chloru údajně omývají maso, které vyváží do Saúdské Arábie.

Pro zrušení zákazu je ovšem i řada vysoce postavených unijních činitelů. Mimo jiné místopředseda Evropské komise Günther Verheugen. "Řešení najdeme, přičemž jedinou možností je zrušení zákazu," řekl minulý týden na tiskové konferenci. Dnes svá slova v podstatě zopakoval, když řekl, že nové vědecké poznatky nedávají žádný důvod, proč by měl zákaz dovozu pokračovat.

Otázkou zůstává jak se k otázce uvolnění dovozu postaví jednotlivé členské státy. Nedá se očekávat, že by ovšem všechny země EU byly pro. Vyplývá to mimo jiné i z dubnového zasedání ministrů zemědělství, kde komise navrhla povolení chemického ošetřování v EU. Proti se tehdy postavila celá řada států, včetně České republiky.

"V celé Evropské unii jsou podle nás standardy hygieny nastaveny dobře a je třeba důkladně zvážit, zda případné nové metody jsou nutné," řekl tehdy ČTK náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč. Podle něj by používání chemikálií při sterilizaci masa mohlo vést ke "kompromisům" v hygieně.

Stanovisko Čechů a třeba i Francouzů prý podporují i závěry Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který upozorňuje na neexistující záruky, že používání chemických látek nepovede nakonec k vytvoření odolnosti některých bakterií. To by mohlo vést k ohrožení zdraví spotřebitelů.

Pokud by Evropská unie dovoz kuřecího masa z USA skutečně povolila, znamenalo by to značnou finanční injekci pro americké chovatele. Ti během zákazu ročně na tržbách přicházeli zhruba o 200 milionů dolarů, tedy zhruba 3,2 miliardy korun.

Tisk
Autor: ČTK


Poslední zprávy:

Zpět


Reakce k článku:

Žádná reakce.

Vložit novou reakci:

Jméno:

Text:

Ochrana proti spamům - vlož telefonní číslo na hasiče:



Redakce serveru AgroSeznam.cz nenese odpovědnost za obsah příspěvků čtenářů.
Redakce si vyhrazuje právo mazat či zkracovat texty naplňující skutkovou podstatu trestného činu hanobení rasy, národa a přesvědčení,  příspěvky obsahující vulgární výrazy a urážky a příspěvky dlouhé, jinak nevhodné či nevztahující se k tématu.

Zpět

VYHLEDÁVÁNÍ:
Typ inzerátu:

Datum přidání:

Typ stroje:
Výrobce:

Země/kraj/okres:

Sekce:


Kategorie:


REKLAMA