AgroSeznam.cz je nejnavštěvovanější web v České republice s inzercí použité a nové zemědělské techniky.
A |  A |  A
     

OBSAH

7.10.2008 - Na Vysočině se díky velké úrodě ovoce plní moštárny a pálenice

AGRO RUBRIKY -> zahrada

Na Vysočině se díky velké úrodě ovoce plní moštárny a pálenice - zvětšit fotografii

Na rozdíl od minulého roku mají letos zahrádkáři na Vysočině velmi dobrou úrodu ovoce. V celém kraji se sklidilo hodně jablek i švestek; jen hrušek je méně. Jak dnes zjistila ČTK, poptávka po moštování ovoce je v těchto dnech tak velká, že moštárny musejí prodlužovat provozní dobu. Hodně zahrádkářů si také nechává vyrábět ovocnou pálenku, zájem ale není o sušení ovoce. Někde se padaná jablka vykupují, obchodníci nabízejí za kilogram od 0,80 Kč po 1,20 Kč.
    V minulém roce špatnou úrodu na Vysočině zavinily hlavně jarní mrazíky a pak dlouhé sucho. "Letos je úroda jablek veliká, ovoce je velice pěkné. Švestky jsou také dobré," přiblížil Blažej Bobek, předseda třebíčské organizace Českého zahrádkářského svazu. Letos se dařilo i dalším plodinám, zahrádkáři například sklidili hodně brambor.
    Zahrádkářský svaz provozuje v každém okrese Vysočiny pět až šest moštáren. Třeba v Třebíči a v Pohledu na Havlíčkobrodsku se za litr moštu z vlastního ovoce platí tři koruny, členové svazu i méně. Lisují se hlavně jablka. "Tlak na moštování je veliký, moštárny přidávají termíny," poznamenal Bobek. Pohledská moštárna minulou sobotu vyrobila asi 2000 litrů moštu z šesti tun ovoce.
    Pěstitelských pálenic je v kraji kolem 50 a provozují je soukromí podnikatelé. Vypálení litru padesátiprocentní pálenky stojí zhruba od 121 Kč do 131 Kč. Pálenice, do nichž si zákazníci mohou donést vlastní topivo, jsou o několik desetikorun levnější.
    O sušení ovoce ve velkém ale zahrádkáři nestojí. Sušárna zahrádkářského svazu v Želetavě na Třebíčsku, v níž lze najednou sušit asi 120 kilogramů ovoce, se kvůli nezájmu letos neotevře, stejně jako v předcházejících několika letech. Podle Miloslava Veselého z tamního svazu se to lidem zdálo drahé. Navíc ovoce musí být podle něj opravdu vyzrálé.
    Podle Veselého chybějí i lidé, kteří by se postarali o chod sušárny. Zařízení se vytápí dřevem. Topit se muselo den předem, pak se ovoce sušilo 12 hodin. Želetavský svaz uvažoval také o vaření povidel ve velkém. "Ale každý říká, že si je uvaří doma," dodal Veselý. Želetavští nyní provozují moštárnu, o tu zájem je.

Tisk
Autor: ČTK


Poslední zprávy:

Zpět


Reakce k článku:

Žádná reakce.

Vložit novou reakci:

Jméno:

Text:

Ochrana proti spamům - vlož telefonní číslo na hasiče:



Redakce serveru AgroSeznam.cz nenese odpovědnost za obsah příspěvků čtenářů.
Redakce si vyhrazuje právo mazat či zkracovat texty naplňující skutkovou podstatu trestného činu hanobení rasy, národa a přesvědčení,  příspěvky obsahující vulgární výrazy a urážky a příspěvky dlouhé, jinak nevhodné či nevztahující se k tématu.

Zpět

VYHLEDÁVÁNÍ:
Typ inzerátu:

Datum přidání:

Typ stroje:
Výrobce:

Země/kraj/okres:

Sekce:


Kategorie:


REKLAMA